Таня Косева-Бошова: Наемателите на офиси в София са в режим на изчакване

Таня Косева-Бошова: Наемателите на офиси в София са в режим на изчакване

Ситуацията с коронавируса се отразява на наемателите на офиси в София – те забавят вземането на решения, но не променят радикално плановете си, а изчакват да отмине настоящият блокаж, казва пред Investor.bg Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България и управляващ партньор в Park Lane Developments.

„В момента се извършва само техническа дейност по договори за наем, преговори, но подписването на документи се отлага за след края на кризата с коронавируса. Не е сигурно колко време ще продължи тя, но повечето компании са положително настроени и очакват това да отмине скоро, след което да продължат да се развиват така, както са планирали преди две седмици. Такива са нагласите на повечето компании. Разбираемо е, че искат да изчакат да мине трудният период, преди да сложат подписите си върху документи“, казва Косева-Бошова.

Нейната компания Park Lane Developments стои зад най-мащабния офис проект в бившата промишлена зона „Хладилника“ – Park Lane Office Center. „Строителната дейност продължава. Вече сме изградили четвъртия етаж на сградата и продължаваме със следващите“, отбелязва Косева-Бошова. Срокът за завършване на 11-етажния обект с площ от 23 500 кв. м, в който са инвестирани 30 млн. евро, остава до средата на 2021 г. „Не очакваме забавяне на проекта. Нямаме доставки от Италия, където заводите са затворени, така че сроковете си остават“, казва Косева-Бошова.

„Ситуацията в момента ще направи пазара по-лесен за всички компании, които отдават обекти под наем, защото ще приближи срока на завършване на сградите до периода, в който на наемателите ще се наложи да се изместят. Когато започнем преговори с наемателите година и половина преди края на срока на договора, на тях чисто психологически това им се струва много далечен период. Но не е така, защото изместването на един голям офис е доста труден процес. Затова очаквам периодът, в който на наемателите ще им наближи срокът за изместване, да бъде доста активен. Използваме този период, за да продължим със строежа“, отбелязва Косева-Бошова.

Според нея компаниите, които са наематели в големите офис сгради в София, са от сектори, които едва ли ще пострадат от кризата с коронавируса. „Това са IT, финансови компании, някои търговски компании, чийто бизнес се развива добре“, отбелязва тя.

„Ще има сериозни сътресения, но те са в различни сектори. Най-активно у нас се развиват IT и аутсорсинг секторът, както и финансовите, BPO услугите и такива с добавена стойност. Тяхното развитие няма да бъде забавено или намалено. При някои от техните клиенти може да има забавяне или сътресения, но това ще даде възможности на други клиенти и бизнеси“, казва Косева-Бошова.

„Светът вече е базиран на електронни платформи. Виждате, че цели компании работят от вкъщи и дейността им не спира. Да, работят по различен начин – чрез телефонни и видеоконферентни връзки, но все пак не спират работата си“, отбелязва тя.

Цялата статия може да прочетет тук

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.